nedjelja, 27. svibnja 2012.

Hrvatski U19 reprezentativci uvjerljivom pobjedom nad Gruzijom zadržali nadu u plasman na Euro



nedjelja, 27.05.2012. 18:25

Hrvatski mladi U19 nogometni reprezentativci nakon dobre predstave u zagrebačkom Sigetu stigli su do pobjede nad vršnjacima iz Gruzije. Golovima Pajača, Dugandžića te Rebića osigurali su slavlje, koje je malo pokvario nepotrebni gol Gruzijaca u sudačkoj nadoknadi susreta...

Hrvatska - Gruzija 3:1 (1:0)
Kvalifikacije za Europsko prvenstvo U19
Skupina 6, drugo kolo
NŠC "Stjepan Spajić", Siget, Zagreb
Gledatelja: 1000
Sudac: Michael Tykgaard (Dan)
Strijelci: Pajač 25', Dugandžić 58', Rebić 67' / Gagnidze 90+3

Hrvatska: Sluga - Gorupec, Mitrović, Čalušić, Aleksić - Mrzljak, Miškić, Pajač (Jedvaj 80') - Kovačić (Miloš 74') - Rebić, Dugandžić (Čolak 71')
Izbornik: Dinko Jeličić

Gruzija: Legašvili - Grigalašvili, Gagnidze, Tvildiani, Gigauri (Zarnadze 46') - Kazaišvili (Kvernadze 77'), Parunašvili, Skihrtladze (Gelašvili 60'), Chanturia, Papava, Jgerenaia
Izbornik: Otar Korgalidze

Hrvatska nogometna U19 reprezentacija kvalifikacije za odlazak na Europsko prvenstvo otvorila je još u petak neodlučenim rezultatom s Austrijom. Uz dva pogotka mladog napadača Osijeka Marka Dugandžića spašen je bod te se protiv Gruzije očekivala pobjeda koja bi mlade Hrvate ostavila u igri za prvo mjesto ove kvalifikacijske skupine.

Gruzija je u otvaranju kvalifikacija svladala Bosnu i Hercegovinu 4:2 pa je u komotnijoj situaciji dočekala dvoboj s domaćinom Hrvatskom.
Izbornik Dinko Jeličić malo je ispremiješao sastav, nakon dvoboja s Austrijom. Umjesto Zelenike na vratima se našao Simon Sluga, zaigrao je i Filip Mrzljak, koji je ponio kapetansku traku, dok je ofenzivni trojac za Gruziju bio Kovačić, Rebić te dvostruki strijelac iz dvoboja s Austrijancima Dugandžić.
Na odlično pripremljenom travnjaku stadiona Hrvatskog dragovoljca u Sigetu Hrvatska je od prve minute preuzela inicijativu, Jeličićevi igrači kontrolirali su igru, imali većinu posjeda lopte, ali nije to bila igra koja je stvarala konkretne prilike pred gruzijskim vratima. Osim nekoliko kornera, jednog prodora i pokušaja udarca Kovačića te nekoliko opasnih situacija koje su se povoljno rasplele za protivničku obranu.

Austrija dobila BiH
U drugom susretu kvalifikacijske skupine 6 za odlazak na Europsko prvenstvo nogometaša do 19 godina starosti na stadionu u Lučkom Bosna i Hercegovina odmjerila je snage s Austrijom. Početni rezultat nije se mijenjao gotovo sat vremena, no, tada su austrijski mladići stigli do prednosti pogotkom Murga iz kaznenog udarca, nakon što je Zolotić u kaznenom prostoru srušio Stögera. Priču je za Austriju zaključio mladi Vastić koji je šest minuta prije kraja postavio na konačnih 2:0.
Gruzija je u prvom dijelu pokušala zaprijetiti iz prekida, nisu kroz organizirane akcije mogli stići do hrvatskih vrata, a posebno je ozbiljan bio pokušaj Chanturije u 21. minuti te istog igrača pet minuta prije odlaska na odmor, no, jedna je lopta otišla malo pored gola, dok je druga završila u bloku hrvatske obrane.

Hrvatska je svoju dominaciju u prvom dijelu ipak zaokružila pogotkom. Marko Pajač odličnim je udarcem s nekih 18 metara lijevom nogom pogodio donji desni kut gruzijskog vratara Legašvilija. Pred sam odlazak na odmor, nakon solo prodora, mogao je napadač Splita Ante Rebić povećati vodstvo, no, njegov odmjereni udarac nije pronašao metu. Posebno treba istaknuti i odličnu igru preko lijeve strane, gdje je zapaženu ulogu u prvih 45 minuta odigrao još jedan mladi Osječanin Ivan Aleksić.
Gotovo čim se krenulo s centra u nastavak dvoboja Hrvatska je mogla do drugog pogotka. Za udarac se izborio Rebić, ali je njegov pokušaj odsjeo na okviru gruzijskog gola. Bolja igra mladih hrvatskih reprezentativaca do 19 godina starosti ipak je urodila plodom. Slobodan udarac s desne strane u 58. minuti izveo je strijelac prvog pogotka Pajač, odlično u centru kaznenog prostora pronašao Dugandžića, koji je glavom loptu proslijedio u gruzijsku mrežu, za sigurnih i uvjerljivih hrvatskih 2:0.
Nakon što je u nekoliko navrata nepotrebno sam pokušao zaključiti akcije hrvatske U19 reprezentacije, umjesto da je uposlio suigrače u boljim pozicijama, Ante Rebić ipak je stigao do pogotka. Izašao je sam ispred gruzijskog vratara, pričekao da legne te smireno i hladnokrvno poslao loptu u mrežu.

Hrvatski izbornik u posljednjih 15 minuta iz igre je izvadio Kovačića, Dugandžića i Pajača, a priliku su u završnici dobili Miloš, Čolak i Jedvaj, što i nije posebno utjecalo na razinu igre reprezentacije, jer su Gruzijci tijekom čitavog drugog dijela bili potpuno podređeni protivnik, bez pravih i opasnih prilika pred vratima Sluge.
Sve bi završilo idealno da nije Gagnidze u sudačkoj nadoknadi iskoristio izlazak Sluge na rub kazenenog prostora te dalekometnim udarcem efektno lobao hrvatskog vratara.

Ovom pobjedom Hrvatska je u dobroj poziciji, no, nakon što je Austrija dobila Bosnu i Hercegovinu, odluka o prvom mjestu i plasmanu na Europsko prvenstvo past će u posljednjem kolu u utorak kada hrvatski U19 reprezentativci u Lučkom igraju protiv BiH, dok će se Gruzija u Velikoj Gorici suprotstaviti Austriji.

U19, kvalifikacije za EP, skupina 6:
Hrvatska - Gruzija 3:0 (1:0)
Austrija - Bosna i Hercegovina 2:0 (0:0)


Nema komentara: